מהי אוסטאופתיה
רשימת הכאבים והתסמינים שניתנים לריפוי באמצעות אוסטאופתיה היא רחבה ומגוונת, ונעה מכאבי גב וצוואר,פריצת דיסק דרך כאבי ראש מיגרנות ועד טורטיקוליס וקשיים בהנקה אצל תינוקות. אוסטאופת משתמש בטכניקת הטיפול הידנית והעדינה שעליה מבוססת השיטה היא יעילה במיוחד, ומתאימה כמעט לכולם. כך אוסטאופתיה עוזרת לשיפור באיכות החיים ולחזרה מהירה לתפקוד יומיומי מלא
אוסטאופתיה היא שיטה לטיפול בכאבים ותסמינים שונים בגוף שמקורם בנזק, פגיעה או שיבוש במערכת השלד והשרירים. אוסטאופתיה היא שיטת טיפול פרה-רפואית. האוסטאופת שמשתמש בטכניקות ידניות עדינות על השרירים, הרצועות ומפרקי השלד, בהתאם למבנה גופו של כל מטופל וההיסטוריה הרפואית שלו.
מטרת הטיפול האוסטאופתי היא להפחית כאבים ותסמינים. האוסטאופת משפר את איכות חיים ולהחזיר אותו במהירות לתפקוד יומיומי באופן מלא.
טכניקת הטיפול הידני באוסטאופתיה נחשבת יעילה במיוחד, ומתאימה לטיפול במבוגרים בכל גיל, לתינוקות, לילדים, נשים הרות ולאנשים בעלי רגישות גבוהה לכאב.

האמנם אוסטאופתיה עובדת? מטופלים מספרים
אבי – בן 54, עשה 3 ניתוחים לפריצת דיסק
עבר שלושה ניתוחי גב לפריצת דיסק ושתי השתלות קיבועים בגב תחתון, שלא עזרו. הגיע למצב של ממש כיסא גלגלים שהרגליים לא יכלו ללכת. הוא פנה אלינו ואוסטאופתיה עזרה לו. היום משחק כדורסל וסקי מים ללא כאב.
דן – בן 38, פריצת דיסק בגב עם סיאטיקה
דן סבל מכאבי גב אקוטיים, סיאטיקה (הקרנה לרגל) וגרירת רגל בעקבות פריצת דיסק בגב. הרופאים המליצו על ניתוח. תוך 4 טיפולים אוסטאופתים, הוא מרגיש שיפור משמעותי בכאב ותיפקוד.
אלי מזרחי – בן 72, בלט דיסק וסיאטיקה
אלי מזרחי מספר: אוסטאופתיה פתרה בעיות של בלט דיסק וניוון דיסק.
ליאור – בן 32, פריצת דיסק סיאטיקה
עשה צריבת דיסק שלא עזרה לו; מצא המענה באוסטאופתיה.
חיים בגיו – פריצת דיסק וסיאטיקה
חיים (ד”ר לביולוגיה) סובל מפריצת דיסק וסיאטיקה עם חולשה ברגל. תוך 3 טיפולים אוסטאופתים הוא מרגיש שינוי דרסטי בכאב ובתיפקוד של הגב.
נירה – פריצת דיסק
נירה סבלה מפריצת דיסק, עברה ניתוח ואחרי פרק זמן קצר הכאבים חזרו. היא החליטה לנסות טיפול אוסטאופתי. אחרי 4 טיפולים אוסטאופתיים היא כבר לא מרגישה כאב וחזרה לתיפקוד מלא.
אביבה – בת 80, ספיינל סטנוזיס
פציינטית בת 80 שסבלה מספיינל סטנוזיס (שינויים ארטרוטים בגב). רופאים המליצו על ניתוח. היא החליטה לעשות אוסטאופתיה. אחרי 4 טיפולים אוסטאופתים, הרגישה הרבה יותר טוב, ויכלה ללכת בלי כאב.
רוני – בן 49, כאבי ברכיים
רוני בן 49 עם פגיעה למניסקוס ושינויים ארטרוטים מספר
ראיון ברדיו קול ישראל עם אוסטאופת שנן שר: “מה זה אוסטאופתיה?”
- ראיון ברדיו קול ישראל עם שנן שר - מה זה אוסטאופתיה?
באילו מצבים יכולה אוסטאופתיה לעזור?
מצבים אצל מבוגרים
- כאבי גב וצוואר – יכולים להיגרם מסיבות שונות ועשויים להופיע בכל מקום לאורך עמוד השדרה ואף להקרין לכיוון הידיים והרגליים.
- פריצת דיסק – קרעים זעירים בדיסקים שבין חוליות הגב הגורמים לנוזל הדיסק לזלוג החוצה וללחוץ על עצב בעמוד השדרה. מצב זה מוביל לכאבים קשים, קושי בתנועה וחוסר יציבות.
- אישיאס טיפול – לחץ ודלקת בעצב האישיאס, למשל כתוצאה מפריצת דיסק, עשויים לגרום לפגיעה קשה בתפקוד ולכאבים עזים בגב התחתון המקרינים לישבן ולרגליים.
- כאבי ראש חזקים – נגרמים לרוב ממתח מוגבר בשרירים באזור הגולגולת ומקרינים לאזור המצח והעיניים. כאבים אלו מתישים ופוגעים משמעותית באורח החיים ובתפקוד היומיומי של הסובלים מהם.
- כאבי ברכיים – כאשר אחד החלקים בברך נפגע עקב פעילות ספורטיבית או תהליכי ניוון טבעיים בגוף, כל האזור עשוי להתנפח ולסבול מכאבים חדים, חוסר-יציבות ותנועה מוגבלת.
- כאב בכתף – חבלה או חוסר תנועה ממושך, למשל בעת נהיגה או עבודה מול מחשב, עשויים לגרום להגבלה בתנועת הכתף ולכאבים חזקים. הסובלים מכאבים בכתף אף יתקשו בביצוע פעולות יומיומיות כגון לבישת חולצה, ועם הזמן הכאב ומוגבלות התנועה רק ילכו ויחמירו.
- טורטיקוליס – כאשר הטיית הראש לצד אחד או לאחור והשטחה של העצם האחורית בגולגולת גורמים למוגבלות בתנועת הראש, המפריעה להנקה ולקבלת אינפורמציה דרך האוזניים והעיניים.
- ריפלוקס – פגיעה בשריר הטבעתי שבין הקיבה לושט, הגורמת לשחרור תכולת הקיבה בחזרה אל הושט ומובילה לכאבים, פליטות מרובות, הקאות וצרבות.
- אסימטריה בגולגולת – במקרה של פגיעה במנח עצמות הגולגולת ייתכנו לחצים ביניהן המשפיעים על העצבים באזור. הפרעה בתפקוד עצבי הגולגולת עשויה ליצור אצל התינוק בכי בלתי מופסק, קושי ביניקה ותחושת מתח פנימית.
- בעיות בהנקה – בעיות ביניקה נגרמים פעמים רבות לאחר לידה מהירה מדי או לידה מכשירנית (כגון וואקום ומלקחיים). במקרים אלה עלולים להיווצר לחצים ברקמות הרכות באזור הצווארי של התינוק וברקמות הגולגולת, הגורמים לתחושת מתח פנימי ולהידוק הלסתות. באמצעות מספר טיפולים של קרניו-סקראל ניתן לשחרר את המתח, ולהקל על התינוק.
הגישה האוסטאופתית: הגוף כמכלול
אוסטאופת מתייחס אל הגוף המטופל כאל מכלול שלם. מאחר שכל מערכות הגוף קשורות זו בזו ומשפיעות זו על זו, הרי שגם אם נגרמו נזק או פגיעה לאזור מסוים, הדבר עלול להוביל באופן עקיף או ישיר למגוון רחב של בעיות וכאבים במערכות גוף אחרות.
למעשה, הנזקים לשלד, למפרקים או לשרירים עלולים להיגרם ממגוון סיבות, החל ביציבה לא תקינה, תנועה או הפעלה לא נכונה של איבר בגוף, טראומה, מחלה, פגם מולד, אורח חיים לקוי או אפילו סביבת עבודה או תנאי עבודה לא נוחים


האבחון האוסטאופתי
אוסטאופת בוחן את מבנהו הייחודי של כל מטופל ולטפל בו בהתאם. רק כך ניתן להקל את הכאבים במהירות, להביא לריפוי לטווח ארוך ואף למנוע את הצורך בניתוח!
המטרה באבחון האוסטאופתי למצוא את שורש הבעיה ולבדוק היכן מתחיל השיבוש התנועתי או הנזק הגורם לכאב או לתסמין. ומכיוון שמקור הכאב או הסיבה לו יכולים להיות פיזיולוגיים, סביבתיים, רגשיים או שילוב ביניהם, האוסטאופת לוקח בחשבון את מכלול ההיבטים האפשריים שעלולים להוביל לכך.
האבחון כולל בדיקת ההיסטוריה הרפואית של הפציינט ואת הבעיה שבעקבותיה הגיע לטיפול, כדי לוודא שהמקור לכאב הוא במערכת השלד והשרירים ולא ממקור פתולוגי אחר.
מהלך האבחון האוסטאופת מבוצע מספר בדיקות לבחינת טווח התנועה ואיכות התנועה באזור הפגוע, שינויים בסימטריה של הגוף, רגישות יתר ברקמות השונות והבדלים עדינים בנוקשות, גמישות. בנוסף מבצע המטפל מספר בדיקות נוירולוגיות ואורטופדיות, ובמידת הצורך נבדקות תוצאות של בדיקות דימות (רנטגן, CT ) ובדיקות אחרות של המטופל.
כדי להתאים למטופל את הטיפול האוסטאופתי המדויק, חשוב שהמטפל יכיר לא רק את התלונה העיקרית שבעקבותיה הגיע לטיפול, אלא גם את ההיסטוריה הרפואית המלאה ואת אורח החיים שלו.
תהליך הטיפול
אוסטאופתיה כוללת בדרך כלל סדרת טיפולים קצרה וממוקדת המסייעת להחלמה ומחזירה את הגוף לתפקוד תקין
הטיפול האוסטאופתי עצמו הוא כאמור טיפול במגע ידני עדין שבמהלכו מבצע האוסטאופת עיסוי לשרירים ומניפולציות שונות לשחרור השרירים, כדי להחזיר למטופל את חופש התנועה ולהקל את כאביו. הטיפול כולל הנעה עדינה של המפרקים, עיסוי ייחודי למתיחת השרירים, הגידים והרצועות, וטכניקות נוספות לשחרור חסימות ולהפחתת הכאב הנגרם כתוצאה מהן.
משך הטיפול ומספר המפגשים המומלץ משתנה בין מטופל אחד לאחר בהתאם למבנה גוף, היסטוריה רפואית, סיבת הכאב, חומרתו ומשך הכאב ועוד גורמים רבים. גם האופן שבו גוף המטופל מגיב לטיפול הראשון יכול להשפיע, ולכן קל יותר להעריך את כמות הטיפולים שתידרש החל מהטיפול השני.
במרבית המקים מדובר ב – 2 עד 5 טיפולים בתדירות של פעם בשבוע. המשך הטיפול ותדירות המפגשים לאחר מכן, תלויה בהתקדמות ובתגובת הגוף לטיפול.

טכניקות טיפוליות באוסטאופתיה
הטכניקות המקובלות לטיפול אוסטאופתי מבוססות כולן על מגע ידני עדין בלבד לצורך טיפול ישיר באזורים הבעייתיים בגוף, והן מתחלקות לשלושה סוגים עיקריים:
- אוסטאופתיה סטרוקטוראלית – הטיפול המסורתי בפגיעות בעמוד השדרה והפרקים . בטכניקה זו משתמשים במגוון רחב של טכניקות ידניות עדינות כדי להחזיר את התנועתיות ולהקל על כאבים שנובעים כתוצאה מתאונות, פציעות ספורט, יציבה לא נכונה ומחלות ראומטיות.
- אוסטאופתיה קרניו סקראלית – טיפול בעצמות הרקמות הרכות של הגוף והגולגולת , בעזרת תיקון תנודות מזעריות והשבתן למקומן הנכון. טיפול זה מתמקד ברקמות הגוף ובעצבים, ונותן מענה למגוון רחב של בעיות כגון כאבי גב וצוואר, כאבים בכתף, כאבי ראש, עייפות, בעיות במפרקים ועוד. ובבעיות אצל תינוקות כמו טורטיקוליס אסימטריה בגולגולת, בעיות בהנקה ועוד. שנן שר, אוסטאופתיה לתינוקות, הוא מומחה לתינוקות.
בחירת מטפל
אוסטאופתיה היא כאמור תחום פרה-רפואי המחייב לימוד מעמיק ומסודר בענפים רפואיים רבים כמו אנטומיה פיזיולוגיה אורטופדיה וניורולוגיה. כמו בכל טיפול רפואי או פרה-רפואי, גם באוסטאופתיה חשוב ללכת למטפל מומחה. בישראל, קיימים מעט מאוד מטפלים הנושאים הסמכה אקדמית מקיפה ולכן חשוב לבדוק היטב את הסמכת המטפל.
שנן שר, אוסטאופת מומחה בעל תואר אקדמי BSc באוסטאופתיה מה -British School of Osteopathy באנגליה.
שנן שר הוא בוגר תכנית לימודים שהיקפה 5000 שעות לימוד עיוניות הכוללות לימודי אנטומיה, אורתופדיה, פיזיולוגיה, נוירולוגיה ועוד, ובנוסף ל-1500 שעות עבודה מעשית כמתמחה בקליניקה תחת השגחה של אוסטאופת מוסמך, וקבלת רישיון ממשלתי לעיסוק בתחום זה המוגדר כ”טיפול בריאותי ראשוני”.
לשנן שר למעלה מ-27 שנות ניסיון במהלכן סייע לאלפי מטופלים לחזור לתפקוד מלא ללא כאבים תוך הקפדה על טיפול מסור, אדיב ומקצועי.

שאלות נפוצות על אוסטאופתיה
באיזו תדירות צריך לבקר אוסטאופת?
רוב המטופלים צריכים סידרה של בין 2-5 טיפולים אוסטאופתים. לעתים קרובות אנו ממליצים 2-3 פגישות ב 10-12 הימים הראשונים, עם מרווחים שהולך וגודלים, בהתאם להתקדמות. כל מטופל מגיב אחרת והאוסטאופת ידון איתך על הטיפול, הצפי, האבחנה והציפיות המציאותיות להחלמה. בקשר לפציעות כרוניות, מומלץ לעשות טיפול מונע אם הפציינט רוצה. אז כאשר הפציינט כבר מרגיש יותר טוב, הטיפול יינתן במרווחים קבועים (פעם בחודש וכוגמה) ולמנוע הישנות הכאב.
האם הטיפול על ידי אוסטאופת כואב?
הטיפול האוסטאופתי מאוד עדין ולא גורם לשום כאב או סבל מצד המטופל. בגלל שמטפלים בכאב לפעמים, חלק מהתהליך של החלמה יש קצת ראקציה ל24 שעות אחרי הטיפול. הראקציה היא רק זמני ומצביע שהאיזור בתהליך של החלמה, שהגוף חייב לעבור.
אוסטאופתיה לתינוקות לא כואבת לתינוק בכלל. הטיפול והשיטה לגמרי שונה מהטכניקות שמשתמשות עם מבוגרים הטיפול לתינוקות לא גורם לשום סבל או כאב לתינוק.
מהי הטכניקת ה"קנאק" האוסטאופתי: מָנִיפּוּלַצְיָות האוסטאופתיות?
קודם כל אנחנו רוצים לציין שבמרפאה שלנו הטיפול האוסטאופתי מאוד עדין ולא אגרסיבי. כולל מָנִיפּוּלַצְיָות האוסטאופתיות. ואנחנו מדגישים שאנחנו יכולים לטפל בלי להשתמש בקנאקים אם הפציינט מעדיף.
אז מה זה הקנאק עצמו? זה לצליל שיוצא מהפרק, כאשר האוסטאופת משחרר הואקום שנוצר באותו פרק. זה דומה לצליל, ששומעים מהבקבוק קולה כאשר פותחים אותו ומשחרורים הואקום בקבוק. בידיים מקצועיות המניפולציה לא כואב בכלל, ויש לה השפעה מידית על הפרק שמגדיל את התנועה ומוריד כאב. 85% מהפציינטים מרגישים שינוי משמעותי מיד אחרי הקנאק.
טכנקות “הקנאק” שאוסטאופתים משמשים לעתים, והן נקראות ה-hvt. טכניקות משפיעות על מפרקי עמוד השדרה כדי להגדיל את טווח התנועה ולהרגיע את השרירים העמוקים שלא ניתן להגיע אליהם באמצעות עיסוי בלבד. טכניקות אלו, אינן מתאימות לכל אחד. טכניקה זו היא רק חלק קטן הממגוון הרחב של טכניקות שהאוסטאופת יכול להשתמש, בגלל זה הוא תמיד יכול לא להשתמש בקנאקים, אם המטופל אינו רוצה קנאקים. תמיד ניתן לשנות בקלות את סגנון הטיפול ולתאים אותו למטופל, וזה לא ישפיע על תוצאת של הטיפול.
מה לובשים לטיפול האוסטאופתי למבוגרים?
קודם כל אנחנו רוצים לציין שבמרפאה שלנו הטיפול האוסטאופתי מאוד עדין ולא אגרסיבי. כולל מָנִיפּוּלַצְיָות האוסטאופתיות. ואנחנו מדגישים שאנחנו יכולים לטפל בלי להשתמש בקנאקים אם הפציינט מעדיף.
אז מה זה הקנאק עצמו? זה לצליל שיוצא מהפרק, כאשר האוסטאופת משחרר הואקום שנוצר באותו פרק. זה דומה לצליל, ששומעים מהבקבוק קולה כאשר פותחים אותו ומשחרורים הואקום בקבוק. בידיים מקצועיות המניפולציה לא כואב בכלל, ויש לה השפעה מידית על הפרק שמגדיל את התנועה ומוריד כאב. 85% מהפציינטים מרגישים שינוי משמעותי מיד אחרי הקנאק.
טכנקות “הקנאק” שאוסטאופתים משמשים לעתים, והן נקראות ה-hvt. טכניקות משפיעות על מפרקי עמוד השדרה כדי להגדיל את טווח התנועה ולהרגיע את השרירים העמוקים שלא ניתן להגיע אליהם באמצעות עיסוי בלבד. טכניקות אלו, אינן מתאימות לכל אחד. טכניקה זו היא רק חלק קטן הממגוון הרחב של טכניקות שהאוסטאופת יכול להשתמש, בגלל זה הוא תמיד יכול לא להשתמש בקנאקים, אם המטופל אינו רוצה קנאקים. תמיד ניתן לשנות בקלות את סגנון הטיפול ולתאים אותו למטופל, וזה לא ישפיע על תוצאת של הטיפול.
האם כל העוסקים באוסטאופתיה בישראל עברו אותה הכשרה?
יש הבדל גדול בין רמת הלימודים של אוסטאופתיה שעובדים בארץ. לצערי, אין רגולציה של המקצוע בארץ. באנגליה לדוגמה, האוסטאופתיה נחשבת למקצוע פרא-רפואי והיא מאד מבוסס. יש בה קרוב ל10,000 אוסטאופתים, עד כדי כך שכמעט בכל שכונה יש לפחות מרפאה אוסטאופתית אחת, וכאשר מישהו מתלונן על כאב גב אוטומטית יפנו אותו לתחום האוסטאופתיה. אוסטיאופת אנגלי מקבל תואר אוניברסיטאי שכולל 5000 שעות לימוד. תוכנית הלימודים כוללת רכישת ידע נרחב בתחומי האנטומיה, הפיזיולוגיה, האורטופדיה והנוירולוגיה, בהבנת התהליכים הפתולוגיים, באנליזה יציבתית ובאבחנה מבדלת. התוכנית דורשת עבודה מעשית בת 1500 שעות בקליניקה, תחת השגחתו של אוסטיאופת מוסמך.
בארץ, לעומת זאת, אין רגולציה מסודרת בתחום האוסטאופתי, וכל אחד יכול אחרי קורס מזורז להנפיק תעודות ולפתוח מרפאה לאוסטיאופתיה, מה שהופך את הציבור ללא ממוגן, את המצב המסוכן המוליד לא מעט חפערים החוגגים על תמימות הפציינטים. האוסטאופתיה מחייבת לימוד מעמיק כי היא בנויה על ענפים רפואיים רבים כאורתופדיה, אנטומיה ופיזיולוגיה. מומחה אוסטיאופתיה צריך לדעת לא רק איך לטפל אלא גם מתי לא לטפל.
האם אוסטאופתיה מתאימה לאישה בהריון?
במהלך ההריון הגוף עובר מגוון עצום של שינויים, הברור ביותר זה עלייה במשקל ושינויים ליציבה. ישנם גם שינויים פחות ברורים כמו ריכוך הורמונלי של הרצועות והמיקום הלא נוח של תינוק מתבגר. שילוב של שינויים אלה יכול לשים לחץ נוסף על המפרקים של העמוד השדרה והאגן. ולפעמים יכול להשפיע על היכולת של אישה להמשיך במשימות היום-יום.
הכאבים הנפוצים ביותר של נשים הרות הם:
– סיאטיקה
– כאב אגן הירכיים
– כאב גב תחתון
– כתף צוואר וכאב גב עליון
טיפול האוסטאופתי גם יכול לעזור לאישה בהריון, להקל על כאב ואי נוחות הקשורים ל:
יציבה בהנקה
הרמת חפצים כבדים כגון כיסא תינוק ברכב ועגלות
הרמת תינוק
אוסטיאופתים משתמשים במגע, מניפולציה פיזית, מתיחות ועיסוי, שהם לגמרי בטוחים ועדינים עבור האם והתינוק. הטכניקות שהאוסטאופת משתמש לאישה בהריון נבחרות בקפידה ומותאמות כדי להתאים למטופל.
אוסטאופתיה היא דרך בטוחה ויעילה להתמודד עם התופעות האלו מההריון. הטיפול האוסטאופתי עוזר לגוף להתאים וליישר ככל שההרבמהלך ההריון הגוף עובר מגוון עצום של שינויים, הברור ביותר זה עלייה במשקל ושינויים ליציבה. ישנם גם שינויים פחות ברורים כמו ריכוך הורמונלי של הרצועות והמיקום הלא נוח של תינוק מתבגר. שילוב של שינויים אלה יכול לשים לחץ נוסף על המפרקים של העמוד השדרה והאגן. ולפעמים יכול להשפיע על היכולת של אישה להמשיך במשימות היום-יום.
מה הסטטוס המקצוע האוסטאופתי בבריטניה?
בבריטניה, אוסטאופתיה היא מקצוע מאוד מבוסס, אם חוק העיסוק באוסטאופתיה שעבר בפרליאמנט ב 1993. חוק האוסטאופתיה, קובע שרמת ההשכלה האוסטאופתית תהיה ברמה אקדמי עם תואר באוסטאופתיה עם טזה.
בהתאם ההכשרה האוסטאופתית כוללת 4 שנות לימוד מלאות ו-5 שנות לימוד חלקיות (5,000 שעות לימוד ובהן 1,000 שעות של עבודה מעשית מודרכת). באנגליה, האוסטאופתיה היא אחד המקצועות המוגדרים כ”טיפול בריאותי ראשוני” (Primary Health Care), ובעולם המערבי בכלל, אוסטאופתיה היא מקצוע אקדמי לכל דבר ועניין המחייב קבלת רישיון ממשלתי. אוסטיאופתיה היא מקצוע בעל סטנדרטים מוסדרים וברורים בכל הנוגע ללימוד, להכשרה מעשית ולטיפול. סטנדרטים אלו נועדו להגן על ציבור המטופלים.